SAHTE YAVUZ SULTAN SELİM

Yayınlandı: 13/05/2010 / Uncategorized
Bu ünlü resmi sanırım bilmeyeniniz yoktur. Yavuz Sultan Selim dediğinizi duyar gibiyim. Tarih kitaplarında olsun, sağda solda Yavuz Sultan Selim diye aklımıza kazınan görüntü budur. Hatta yine bu ünlü resimden yola çıkarak, küpe takan genç delikanlıların kendilerine tepki gösteren muhafazakar babalarına yaptıkları cansiparane savunma hepimizin hatırındadır.
“Ama babacım, koskoca Osmanlı padişahı Yavuz Sultan Selim bile kulağına küpe takıyormuş” ve verilen cevap da bellidir. “Deyyus o takıyormuş takmasına ama senin gibi zibidilik için değil, Allah’a olan kulluğunu göstermek için küpe takıyormuş.”
Ve işte gerçekler….
Ne yazık ki, bu resim Yavuz Sultan Selim’e ait değilmiş. Ayrıca küpe olayının da içeriği tartışmalı imiş. Küpenin o amaçla kulağa takıldığına dair de herhangi yazılı bir bilgi yokmuş. Bu bilgiyi de az önce Teke Tek programını izlerken Fatih Altaylı ve ekürisi Murat Bardakçı’dan öğrendim.
Böylece uzun yıllar aklımızda kalan bir bilginin tamamen yanlış olduğunu da  bu sayede öğrenmiş bulunuyoruz. Ancak bu yanlış kanı o kadar yaygın ki, google’da yavuz sultan selim diye aradığınızda karşınıza çıkacak ilk resim aynen yukarıda gördüğünüz meşhur resim. Internet ortamının da bir kez daha güvenilir bir bilgi kaynağı olmadığına böylece hep birlikte şahitlik etmiş oluyoruz.

Yorum bırakın